136 poze   29479 vizite

DESPRE PORUMBEI

Porumbelul (Columba palumbus) este o pasăre din familia Columbidae. Este pasărea cea mai larg răspândită în Europa. Corpul porumbelului are formă de fus, aerodinamică. Pe corp are pene, fulgi şi puf produse de piele. Penele au rădăcina înfiptă in piele. Fulgii sunt mai scurţi, au axa mai flexibilă şi acoperă tot corpul.
Capul este mic, rotund, mobil şi are în partea anterioară ciocul format din maxilare alungite, fără dinţi şi acoperite cu materie cornoasă.
Este o pasăre bună zburătoare. Zborul este înlesnit de oasele porumbelului, subţiri şi pline cu aer. Ele se numesc oase pneumatice.
Se hrăneşte cu seminţe, pe care le apucă cu ciocul şi le înghite. Respiră prin plămâni, care sunt în legătură cu 9 saci aerieni de la care pornesc ramificaţii care ajung la oase.
Trăiesc în perechi. Ei construiesc cuibul in care femelele depun ouă. Acestea sunt clocite de amândoi, pe rând. Din ouă ies puii golaşi, neputincioşi, cu ochii închişi, care nu pot zbura. Sunt hrăniţi cu un lichid alb, secretat de guşa porumbiţei, până când se pot hrăni singuri cu grăunţe.
Există diferite rase de porumbei : Voiajor, Cavaler, Coadă de Păun etc. Porumbeii domestici îşi au originea în porumbeii sălbatici.
Simbol al pacii si prieteniei, al gingasiei si puritatii, aducator de vesti bune, mesager al dragostei si bucuriei, porumbelul este una dintre cele mai populare pasari de pe la noi. In mitologie, porumbelul era considerat solul zeilor. Porumbeii de casa sunt singurele pasari domestice zburatoare care se intorc constant la adapostul lor, nu sunt foarte pretentiosi si sunt foarte increzatori in omul care ii ingrijeste.

Porumbeii au fost folositi, din cele mai vechi timpuri, drept curieri ai unor mesaje importante: erau foarte rapizi, nu cereau alta plata in afara de cateva boabe, nu uitau niciodata drumul si cadeau rareori in mainile dusmanilor. Acum, columbofilii ingrijesc aceste zburatoare doar din pasiune, ducandu-si pasarile la diferite concursuri de penaj sau de zbor.

Porumbelul este o pasare granivora; adica se hraneste cu seminte si boabe de cereale, leguminoase si oleaginoase, in proportii diferite in functie de sezon, rasa, utilitate, stare fiziologica. Iarna, amestecul va avea alta compozitie decat vara, la fel in perioada de naparlire fata de perioada de reproductie si crestere a puilor.

Porumbeii se imperecheaza pe viata, iar in sportul columbofil, de obicei, se alege cea mai buna femela cu cel mai bun mascul. Odata cuplul format ramane nedespartit toata viata. Puii ies din oua dupa 18 zile de clocit sunt orbi si acoperiti cu un puf galben. Ambii parinti clocesc ouale. Porumbeii isi hranesc puii cu o substanta laptoasa, preparata in gusa. Durata medie de viata a porumbeilor este de 10 ani (in cazul in care traiesc in salbaticie) si de 25 de ani (cei domesticiti, folositi de obicei in scopuri sportive).

O alta particularitate a porumbeilor este aceea ca sunt singurele pasari care pot "suge" apa cand beau; celelalte zburatoare trebuind sa ia apa in cioc pana isi umple gura, apoi sa-si dea capul pe spate pentru a o putea inghiti.

Columbofilii, adevaratii pasionati de cresterea porumbeilor, cunosc cel mai in amanunt tainele acestor pasari. Columbofilia este o stiinta, dar in acelasi timp o arta. Crescatorul este un artist care daca dispune de fler si inspiratie poate crea adevarate opere de arta. La performanta columbofila stau 2 factori principali: crescatorul si valoarea porumbeilor; si mai multi factori secundari care pot influenta rezultatele, printre care: starea de sanatate, alimentatia, conditiile de transport, ingrijirea pe timpul transportului, metoda de zbor, conditiile meteorologice si valoarea partenerilor de zbor. Rezultatele porumbeilor pot fi uneori spectaculoase ca timp si spatiu, totul depinzand de exigenta fiecaruia.

Porumbeii domestici sunt cei mai cunoscuti, dar exista aproximativ 300 de specii. Cea mai mare varietate se afla in sud-estul Asiei si in Australia. Principalii lor dusmani naturali sunt uliul si soimul, pasari rapitoare extrem de puternice si de abile.

Cel mai important si de retinut este faptul ca porumbelul simbolizeaza pacea interioara, armonia si impacarea.
647px-Columba_livia
647px-Columba_livia

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.